Het stel van hiernaast – Shari Lapena

Na al het Young Adult geweld van de laatste weken is het wel eens tijd voor iets anders. Ik stel je voor: Het stel van hiernaast, een thriller van formaat die je sowieso snel gaat willen uitlezen!

Het stel van hiernaast – Shari LapenaHet stel van hiernaast door Shari Lapena
Uitgeverij Uitgeverij Prometheus op 23 Juni 2016
Genre: Thriller
Pagina's: 288
Formaat: Paperback
Goodreads
four-stars

Stel: je hebt een baby van zes maanden. Je bent uitgenodigd voor een etentje bij de buren - zonder kind, want je buurvrouw kan niet tegen het gehuil - , maar dan belt je babysit plots af. Wat doe je?

Marco en Anne laten hun kind thuis. Ze zijn immers vlakbij, er is een babyfoon en elk half uur zullen ze gaan kijken hoe het gaat. Wat kan er nu misgaan?

Je raadt al dat het natuurlijk gigantisch misloopt. Wanneer de ouders thuis komen, blijkt hun dochtertje verdwenen, terwijl ze een half uur eerder nog veilig in haar bedje lag.

Jouw eerste idee is waarschijnlijk hetzelfde als het mijne: welke idioot laat zijn kind nu alleen achter? Die hebben zeker nooit van Maddie McCann gehoord? Ik zou gewoon thuis gebleven zijn. Maar goed, achteraf heb je natuurlijk makkelijk praten.

Cliffhangers overal

Het stel van hiernaast is vanuit verschillende oogpunten geschreven. Afwisselend vertellen de ouders, de rechercheur belast met de verdwijningszaak en de buren hun deel van het verhaal. Langzaam maar zeker kom je te weten dat iedereen geheimen (en dus ook een motief) heeft. Je valt van de ene cliffhanger in de andere, en verdenkt constant iemand anders.

De wissels tussen de verschillende POV’s had wel iets duidelijker gemogen. Nu werd er vaak midden in een hoofdstuk plots van verteller gewisseld, wat soms verwarrend was.

De vele cliffhangers maken wel dat dit een echte pageturner is. Je moet gewoon weten hoe de vork aan de steel zit.

Aparte opbouw

Ongeveer halfweg het boek wordt de kidnapper bekend gemaakt. Vrij bizar, maar anderzijds wel tof. Het maakt het boek er niet minder spannend op, want je mag dan wel vrij snel weten wie het gedaan heeft, het waarom van de zaak is minstens even belangrijk.

Sommige onthullingen kwamen wel een beetje makkelijk, vb. dat met de ventilatieroosters. Dat leek me allemaal iets te toevallig maar goed, daar kon ik wel over kijken.

Het einde!

Rond pagina 230 had ik wel door hoe de vork aan de steel zat. Toch kwam er op het einde nog een verrassing van formaat. Zomaar, op de laatste bladzijde. Ik zie dat veel mensen daar geen fan van zijn en het niet bij het personage vinden passen, maar voor mij was dit de klap op de vuurpijl.

Conclusie

Wat. Een. Boek! Meestal houd ik niet zo van thrillers, of lees ik er toch niet teveel na elkaar, omdat het soms wat zwaar kan gaan worden, al dat moorden en kidnappen enzovoort… Voor dit soort boeken maak ik graag een uitzondering! Let wel op dat je voldoende tijd hebt wanneer je dit begint te lezen, want je gaat het in één ruk willen uitlezen.

Geef een reactie

Sluit Menu