Allesbehalve oké – Laura Steven

Er zijn twee redenen waarom ik dit boek ontleende bij de bib. Eén: het is recent, en ik ben graag één van de eersten die een boek leest. Twee: de fantastische cover, en bij uitbreiding de binnenflap die ook rijkelijk versierd is. Dat kom je zelden tegen en dus moest ik dit boek wel een kans geven, zelfs al sprak de samenvatting me niet heel erg aan.

Allesbehalve oké – Laura StevenAllesbehalve oké door Laura Steven
Uitgeverij Karakter op 30 April 2018
Genre: Young Adult
Pagina's: 333
Formaat: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Izzy O’Neill is 18, woont bij haar oma en wil comédienne worden.

Als plots een naaktfoto van haar uitlekt, komt ze middenin een online-schandaal terecht. Humor is Izzy's uitlaatklep en dus probeert ze het van zich af te zetten, maar wanneer de foto viraal gaat en ze bovendien maar op weinig steun kan rekenen, blijkt dat moeilijker dan verwacht.

Allesbehalve oké is (helaas) een realistisch boek dat je aan het denken zet.

Eerlijk is eerlijk: de eerste paar pagina’s vond ik héél moeilijk om door te komen en bijna had ik het boek daardoor aan de kant gelegd. Ik had heel sterk het gevoel dat het boek in het Engels beter tot zijn recht zou komen. Nu voelde het voor mij wat geforceerd aan.

Mijn nieuwsgierigheid om te weten hoe iets afloopt, is meestal groter dan de eventuele tegenzin om te lezen, dus “verplicht” ik mezelf meestal om boeken uit te lezen. Na enkele hoofdstukken zat ik een stuk beter in het verhaal, en las ik het alsnog in twee dagen uit: ik moest gewoon weten wie er achter de blog zat.

De onthulling daarvan vond ik teleurstellend. Niet zozeer door wie de dader bleek te zijn, wel door de plotse manier waarop het bekend werd. “Oh ja, ik weet wie het is.” Hup, twee regels en klaar. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.

Ik bewonder de manier waarop Izzy met alles is omgegaan, echt waar. Het siert haar dat ze erboven probeerde te staan. Maar toch… Hoezeer ik me in Izzy kon inleven, ik kon maar niet begrijpen waarom zij (of haar oma) niet naar de politie stapte. Het is toch helemaal niet moeilijk om te achterhalen waar een website vandaan komt? En zelfs al zou de politie niets doen, op school lopen toch genoeg wizzkids rond die hiermee zouden kunnen helpen? Even een ip-adres nagaan en klaar, toch? Dat is het enige ongeloofwaardige uit het hele boek.

Conclusie

Allesbehalve oké is een boek dat elke opgroeiende tiener zou moeten lezen. We zijn allemaal altijd heel snel om te oordelen, maar het is nu eenmaal een feit dat er andere normen gelden voor jongens. Hoog tijd om daar komaf mee te maken, en dat vind Laura Steven duidelijk ook.

Geef een reactie

Sluit Menu