Eén van ons liegt – Karen M. McManus

Op zoek naar inspiratie voor nieuw leesvoer, kwam ik bij Kathleen deze tegen. Het is een vrij recent boek én een Young Adult, meer had ik niet nodig om me over de streep te trekken.

Eén van ons liegt – Karen M. McManusEen van ons liegt door Karen M. McManus
Uitgeverij Best of YA op 30 May 2017
Genre: Young Adult
Pagina's: 303
Formaat: Paperback
Goodreads
four-stars

Vijf leerlingen hebben samen strafstudie, maar slechts vier van hen verlaten het lokaal levend. Ieder van hen heeft iets te verbergen, en ze worden allemaal verdacht van de moord op hun klasgenoot Simon, die op het punt stond hun diepste geheimen bekend te maken..

McManus maakt in haar debuut meteen gebruik van de klassieke high school stereotypes:

  • Bronwyn: de nerd. Ze kleurt altijd binnen de lijntjes en doet alles om aan de hoge eisen van haar ouders te voldoen.
  • Cooper: de atleet en ster van het baseball team van Bayview. Is goed op weg om gescout te worden, net zoals zijn vader gepland heeft.
  • Addy: de homecoming prinses. Eén van de populaire meisjes, met een atleet als vriendje.
  • Nate: de jeugddelinquent. Hij komt uit een moeilijke thuissituatie en staat onder probatie voor het dealen van drugs.

En dan is er nog Simon, de oprichter van About that, een app waarin hij op regelmatige basis de geheimen van zijn schoolgenoten publiek maakt. Het verbaast je niet dat hij niet geliefd is op school.

De vier van Bayview zijn meteen hoofdverdachte nummer één. Om beurt vertellen ze je een deel van hun verhaal, waarbij je nog maar eens beseft dat iedereen zijn eigen problemen heeft, hoe perfect hun leven ook lijkt. Meestal heb ik het lastig wanneer er van in het begin veel (hoofd)personages opduiken, maar bij dit boek viel het nogal mee, dankzij de stereotypes.

Ik miste wel wat nuances in de stemmen van de personages. Wanneer iemand het niet specifiek over zijn/haar situatie heeft, is het nauwelijks te achterhalen welk personage op dat moment aan het woord is. De verschillende teksten onderscheiden zich nauwelijks van elkaar, of de stemmen zijn verloren gegaan in de vertaling.

Hoewel ik het echt een sterk verhaal vond, had ik wat problemen met het tempo. Het geheel begint snel, maar zakt dan wat in, waarbij de schrijver vervalt in een eindeloze reeks van ondervragingen en verdachtmakingen, om dan vrij snel de boel af te ronden.

Het leest als een trein en is al bij al niet té voorspelbaar. Zelf had ik ongeveer halfweg wel een vermoeden, maar helemaal zeker was ik niet.

 

Ik had wel nog een probleem met een loose end. View Spoiler »

Conclusie: een sterk debuut. Zeker lezen als je een spannend, maar toch niet te moeilijk verhaal wil.

Uitgelezen in: 2 dagen.

 

Geef een reactie

Sluit Menu