Scoliose – Hoe herken je het?

In mijn eerste post over dit thema vertelde ik jullie al wat scoliose precies is. Vandaag vertel ik jullie graag hoe je het zelf kan herkennen, want het is eigenlijk heel makkelijk.

Scoliose herkennen – de Adams forward bend test

Zonder twijfel de makkelijkste methode om snel te zien of iemand scoliose heeft: de Adams forward bend test. Zorg ervoor dat je mooi recht staat, voeten naast (maar niet tegen) elkaar. Buig rustig voorover, net zoals wanneer je je tenen zou willen aanraken. Zorg er dus voor dat je benen gestrekt blijven. Bij doorsnee mensen zullen beide schouderbladen op dezelfde hoogte blijven. Wanneer iemand scoliose heeft, ziet het er eerder zo uit:

scoliose scoliosis adams forward bend test
Dit ben ik, voor mijn operatie!

Je ziet hier heel duidelijk dat mijn rechter schouderblad en ribben een stuk hoger uitsteken dan de linkerzijde. Officieel heet dit “gibbus”. Beter gekend is de term “bochel”. Yep, gelijk die van de Nôtre Dame. Niet mijn favoriete film, je begrijpt wellicht wel waarom 😉 .

Zo’n gibbus wordt veroorzaakt door de kromming van je rug. Wanneer je ruggengraat niet mooi recht loopt, heeft dit ook een invloed op de vorm van je ribben. Ter hoogte van je borstkas zitten je ribben aan elkaar vast. Wanneer je wervelkolom zich bijvoorbeeld naar rechts gaat draaien, dan zullen de ribben aan je rechterkant een stuk naar achter gaan steken, simpelweg omdat ze anders niet voldoende plaats meer overhouden.

Stand van heupen en schouders 

Naast de forward bend test, kan je al veel zien door iemands rug te observeren. Bij mensen met scoliose zal je regelmatig zien dat de heupen en/of schouders een ongelijke stand hebben, en dat die aan één zijde dus wat hoger staan dan aan de andere zijde. Bij een vrij grote kromming (zoals ik had), kan je dat ook gewoon zo zien.

scoliose scoliosis before fusion

Op deze foto zie je de kromming van mijn wervelkolom (bovenkant buigt naar rechts, onderkant buigt naar links). Let ook op de stand van mijn schouderbladen, het linker is een stukje lager dan het rechter.

Röntgenfoto’s

Bovenstaande manieren zijn handig als je (zoals ik bijvoorbeeld) je kinderen af en toe wil opvolgen. Het kost je niets, doet geen pijn en is niet schadelijk. Wanneer er echter ernstige vermoedens zijn van scoliose, dan zal je sowieso een röntgenfoto moeten laten maken.

Zo’n röntgenfoto of rx is helemaal niets om bang van te zijn. Het duurt meestal niet erg lang en het doet geen pijn. Téveel stralingen zijn wel niet goed voor je, maar zolang je niet onnodig rx’en laat maken, is er geen probleem.

Via een rx kan men de Cobb-graad gaan berekenen. Die drukt uit hoe ver jouw scoliose zich gevorderd heeft. Vanaf 10° spreekt men van scoliose. Toen ik geopereerd werd had ik twee krommingen: de bovenste bedroeg 62°, de onderste 51°.

scoliose scoliosis
Mijn laatste rx voor de operatie.

Eigenlijk is het dus erg makkelijk om een diagnose te stellen en ik ben op zich wel blij dat ons medisch schooltoezicht er blijkbaar wel op screent. Dat is lang niet in alle landen het geval!

Volgende keer vertel ik jullie over mijn pad van diagnose tot operatie. Zoals steeds: als je vragen hebt, laat ze achter in de comments en ik probeer ze te beantwoorden!

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Sluit Menu