Motivatie op maandag #3

Maandag, baaldag, toch? Dat hoeft het niet te zijn. Elke week probeer ik je een stukje motivatie mee te geven, iets om over na te denken. Deze week heb ik het over één van mijn favorieten.

You have been criticizing yourself for years and it hasn’t worked. Try approving of yourself and see what happens.

Louise Hay

Al zo lang ik het me kan herinneren, ben ik mijn eigen grootste criticus. Of ik daar beter van geworden ben? Ik denk het niet.

Het schijnt een deel met onze natuur te maken te hebben. Honderden jaren geleden was het nog extreem nuttig om oog te hebben voor dingen die anders waren. Het verschil zien tussen een boom een een roofdier was toen van levensbelang. Ondertussen hebben we die skill steeds minder nodig. Maar nog steeds zien we fouten een stuk sneller dan dingen die wel goed lopen. Bij onszelf, maar ook bij anderen.

Moeten we dan stoppen met kritisch te zijn? Nee, zeker niet. Maar er is afbrekende en opbouwende kritiek. Je kan jezelf verwijten iets niet goed gedaan te hebben, maar meestal brengt je dat geen stap verder.
Je zou jezelf echter ook kunnen afvragen op welke manier je het de volgende keer beter zou kunnen doen. Hiermee geef je nog steeds het besef dat iets niet zoals gepland is gegaan, maar tegelijkertijd probeer je er uit te leren en te groeien. Ben je je eigen supporter of vijand?

Om Tom Helsen ook nog even te quoten: “Falen is de mening van anderen over iets wat je gedaan hebt. In je persoonlijke leven bestaat falen niet. Je probeert iets en je leert daaruit en beslist het anders aan te pakken. Meer is het niet.”

Geef toe, het is de moeite om er eens over na te denken.

Geef een reactie

Sluit Menu