Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilsby – Caren Lissner

Ik maak er een erezaak van om altijd eerst het boek te lezen, en dan pas de verfilming te bekijken. Toen ik zag dat Carrie Pilsby op Netflix zou komen, zat er dus niets anders op dan naar de bib te gaan om de paperback op te snorren.

Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilsby – Caren LissnerHet (niet zo) coole leven van Carrie Pilby door Caren Lissner
Uitgeverij HarperCollins Young Adult op 7 Maart 2017
Genre: Young Adult, Contemporary
Pagina's: 368
Formaat: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Carrie Pilby is 19, woont in New York en is een genie. Ze sloeg drie klassen over, studeerde af aan Harvard en heeft het erg moeilijk om erbij te horen. Ze brengt haar tijd het liefst thuis door, in bed.

Op aanraden van haar therapeut volgt ze een vijfstappenplan, dat haar moet helpen om de voordelen van vriendschappen en sociale contacten te ontdekken. Carrie ziet er tegenop, maar besluit dan toch om de uitdaging aan te gaan.

Ik heb mixed feelings bij dit boek. Een deel van mij vond het fantastisch en spot-on. Wellicht is dat het deel van mij dat – net als Carrie – soms last heeft met sociale interacties.
Een ander deel van mij vond het soms wat langdradig. Dat is het deel van mij dat het vak filosofie haatte (omdat je als meisje nu eenmaal nooit goede punten kon scoren bij de docent – true story!) en dus moeilijkheden had om haar hoofd erbij te houden bij de vele blokken tekst vol levensvragen. Zeer boeiend, maar soms wat veel.

Virtuele boekenkast

Het is je wellicht al opgevallen dat ik weinig boeken koop. (Niet dat ik niet graag zou willen, stiekem droom ik van een bibliotheek à la Belle en het Beest!) Maar wegens gebrek aan ruimte én budget om elke week een boek te kopen, ontleen ik de meeste bij de bib. Dit is er eentje dat ik toevoeg aan mijn virtuele boekenkast. Met andere woorden, ik wil het absoluut nog een keer lezen, omdat ik denk dat ik er dan nog meer kan uit halen. Eén keer lezen is voor een boek als dit niet voldoende, voor niemand. Dat heeft te maken met de vele filosofische inzichten, het lijkt me erg moeilijk om er in één keer alles uit te halen wat er in zit.

Don’t judge a book by its cover

Echt, niet doen in dit geval, je gaat er alleen maar teleurgesteld uit komen. De cover doet het boek totaal geen eer aan. Het doet je een Sophie Kinsella verhaal verwachten, waarin de volgende Bridget Jones-wannabe de ene stomme stoot na de andere meemaakt, en dat is zo niet het geval. Je verwacht een chicklit, maar krijgt eigenlijk een vrij serieus verhaal over het zoeken naar je plaats binnen de maatschappij. Ik zou het niet “hilarisch” noemen, zoals op de cover wel te lezen staat.

Het meisje op de cover kan ook nooit Carrie zijn, zo kan ik me haar absoluut niet voorstellen. Stiekem zou ik hiervoor een mindere score willen geven, maar ik weet dat auteurs zelden inspraak hebben in de cover, dus het zou niet eerlijk zijn naar Caren Lissner toe.

Conclusie

Carrie Pilby is zeker de moeite om te lezen. Misschien niet op twee dagen zoals ik deed, want dan kan het minder goed inzinken. Mijn advies: neem het mee op vakantie en lees elke dag een stukje, zodat je nadien, tijdens een strandwandeling bijvoorbeeld, nog wat kan na-filosoferen.

 

 

Geef een reactie

Sluit Menu