Ik drink thee.

Sinds kort, that is. Ik had thuis al wel een klein voorraadje thee in huis, maar tot voor kort was koffie mijn grootste liefde. Vroeger dronk ik het enkel op het werk, maar sinds ik kinderen heb die ons ’s nachts nog steeds wakker maken, had ik elke dag mijn portie cafeïne nodig. Een portie die almaar groter werd. Het is meerdere keren voorgevallen dat mijn collega rond de middag een fles water op mijn bureau neerzette, als teken dat ik die voormiddag enkel nog maar koffie op had. Uit grote mokken natuurlijk, en hoewel ik het nooit echt geteld heb, denk ik dat ik niet overdrijf als ik zeg dat er dat op een werkdag soms wel zes konden zijn, zonder probleem. Een andere collega van me wordt hyper vanaf haar tweede tas, maar ik niet. Koffie had geen effect op me, of dat dacht ik toch.

Ik ben al langer bezig om gezonder te leven en te eten, vooral omdat ik eindelijk eens van het vetrandje op mijn buik zou af willen. Toen ik zondag aan het surfen was, stootte ik op het rain-dieet, ontwikkeld door Rainpharma. Gedurende een week of twee overleef je voor het grootste deel op shakes, aangevuld met porties groenten, waardoor je in een recordtempo gewicht verliest. (Daarna gaat het dieet over op het aanleren van gezonde eetgewoontes.) Die eerste periode leef je dus op shakes en water, geen koffie. Omdat ik zo’n shake al in huis heb (review hier), wilde ik me wel eens aan een light variant hiervan wagen: ’s ochtends een shake, geen koffie en de rest van de dag zo gezond mogelijk eten.

Omdat ik zondag al een koffie op had (#ochtendritueel), begon ik er maandag écht aan. In plaats van een Dolce Gusto, brouwde ik een potje thee en nam zelfs een thermos mee naar het werk. Ondertussen zijn we vrijdag en terwijl ik dit typ, zit yours truly een tasje thee te drinken. Niet van harte, want ondertussen mis ik mijn koffie wel, maar ik wil het toch minstens een week volhouden.

Wat heb ik geleerd, uit 5 dagen zonder koffie:

  • Ze liegen niet wanneer ze zeggen dat je afkickverschijnselen gaat hebben! Zowel dinsdag als woensdag werd ik geveld door een migraine van jewelste. Gelukkig pas ’s avonds, maar oh boy, ze waren heftig.
  • Het is makkelijk vol te houden wanneer je vieze koffie op je werk hebt. Ja, ik dronk dat spul met liters terwijl ik het eigenlijk niet eens lekker vond. Uit gewoonte, denk ik.
  • Het gaat me (meestal) gewoon om het drinken van iets warms. Op het werk maakt het me dus blijkbaar weinig uit of dat nu koffie of thee is.
  • Het ritueel van thee maken vind ik fantastisch. Ik kocht onlangs een theepot bij Ikea en ben blij als een kind wanneer ik weer kan beginnen brouwen.
  • Last but not least: ik slaap véél beter. Echt, ik dacht dat ik totaal geen last had van het feit dat ik zoveel koffie dronk. Maar sinds ik het niet meer drink, slaap ik veel dieper. De bewijzen zijn er, want mijn trouwe fitbit meet dagelijks (nachtelijks?) hoeveel ik slaap. Nu ben ik altijd al een lichte slaper geweest en ik haal op 1 nacht tijd makkelijk een uur “onrustige slaap”. De blokken waarin ik vast slaap waren in het koffie-tijdperk zelden langer dan 2 uur. Vannacht haalde ik met gemak een blok van 2u30 en eentje van net geen 2u. Ik voel me nog niet echt veel uitgeruster (maar ik ben al-tijd-moe), maar merk zelf ook wel dat ik ’s nachts minder vaak wakker wordt en ook veel sneller in slaap val. Bovendien ben ik door de week vaak al om 6u wakker (dank u zoontjes) en ben ik iemand die gewoon veel slaap nodig heeft.

Het stoppen met koffie was een impulsieve beslissing, maar wel eentje die voor een groot deel gaat blijven hangen, denk ik. Koffie helemaal opgeven zal me waarschijnlijk niet lukken, dat hoeft hopelijk ook niet. Zoals ik het nu zie ga ik vanaf volgende maandag gewoon weer genieten van mijn cappuccino, maar dan enkel thuis en met mate. Dat vieze spul op mijn werk, ga ik proberen inruilen voor thee: lekkerder en gezonder. Nu maar hopen dat ik even goed blijf slapen als ik weer aan de koffie ga…

Hoe zit het met jullie? Zijn jullie ook zo verslaafd als ik? Heb ik je kunnen motiveren om zelf eens een weekje zonder te gaan?

Deze post heeft 3 reacties

  1. Ik drink koffie, 1 à 2 tassen in de voormiddag (dat valt dus nog mee ;)). Soms is het eens een tasje meer wanneer ik echt een belabberd gevoel heb, of kou, of voor de gezelligheid na het eten zo. En eigenlijk gewoon omdat ik thee niet lekker vind. Er zijn maar weinig thee’s waar ik van denk ‘mmhh da’s ni slecht’. Of moet ik het misschien meer kansen geven? 😉

    1. Ik dronk gemakkelijk een liter koffie per dag, nu ik er op terug kijk. Ik ben nog niet zot van thee, maar het smaakt me al beter dan de werk-koffie en voor mij helpt het wel enorm om beter te slapen. Al kan een lekkere cappuccino me nog wel heel erg smaken!

Geef een reactie

Sluit Menu