Windpokken in’t kwadraat 

Mannekes, de windpokken… Wat voor een vorte ziekte is dat eigenlijk?

De week voor de krokusvakantie veranderde de rug van mijn eerstgeborene plots in een maanlandschap, inclusief kraters. Foto ge-appt naar m’n zus, die was duidelijk: “Ge hebt prijs!”. In plaats van een weekendje weg, werd het een trip naar de apotheek. De nurofen werd vakkundig verstopt (wegens een absolute no-go bij windpokken!) en de perdolan goed in het zicht gezet.

Ik had op Facebook al horrorverhalen gelezen (inclusief beeldmateriaal ?) en verwachtte me dus aan het ergste. Ondertussen is nr. 1 er al ruim een week vanaf (als je de 7 dikke korsten op zijn rug niet meer meetelt) en nu we daardoor zijn, kan ik zeggen dat het al bij al nog meeviel. Toen hij er middenin zat, vond ik dat niet. Op zijn piek duurde het ruim vier uur voor hij eindelijk de slaap kon vatten.  Dikke miserie was dat!

Maar het ergste moest blijkbaar nog komen. Echt jong, die twee van ons doen ALLES samen. Als er eentje ziek is, krijgen we van de huisarts automatisch al een voorschrift voor de tweede mee: “Voor als hij het overmorgen ook heeft.”. Maar de windpokken, die kregen ze elk apart, met 14 dagen ertussen. Ergens had ik al gelezen dat de tweede het meestal erger heeft en ik kan u vertellen dat dat niet gelogen was. Het kind staat VOL. Hij kan amper nog lopen omdat zijn voetzolen vol butsen staan. Plassen doet pijn, ik moet u niet vertellen hoe dat komt.. Twee nachten geleden heeft hij gewoon niet geslapen (en yours truly bijgevolg ook niet). Al chance was het vannacht beter. Als je dit leest terwijl je kind windpokken heeft: dag 5 is de ergste, vanaf dan gaat het meestal beter. Dat was hier ook zo. Het is een fase.

In the meantime, als je erin zit: maak het je kind en jezelf zo comfortabel mogelijk. Een keer wat ongezonder eten, of het poetsen eens overslaan, daar gaat geen haan om kraaien.

De stippen kan je best eerst ontsmetten (met een kleurloos product), daarna insmeren met cytelium.  Voor de jeuk kan je fenistil druppels gebruiken. En zoals gezegd: géén ibuprofen (nurofen), wel paracetamol (perdolan). Bij onze ‘oudste’ volstond dit. Voor nr. 2 hebben we stijfsel in huis gehaald (o.a. bij Delhaize en Colruyt te vinden, een blauwe doos van Rémy) om in bad te doen. Het zou helpen om de boel uit te drogen en ik heb de indruk dat het toch deugd doet, gezien hij er nu zelf ook om vraagt.

En voor jezelf misschien een goei fles wijn en wat hapjes, zodat je ’s avonds hopelijk wat kan ontspannen. De mijne staan alvast klaar voor vanavond.. ?

Geef een reactie

Sluit Menu