Eénpanslasagne

De meeste ouders weten dat het soms een struggle kan zijn om je kind te doen eten. Bij onze kleuters is dat niet anders. Onlangs schreeuwden ze een kwartier lang moord en brand (sorry buren..!) omdat ze zogezegd geen vlees lustten en ze van ons toch een stukje moesten proeven. Twee dagen later was ik alleen met hen thuis en dan durf ik al eens een diepvriespizza opwarmen: een margarita voor hen, bolognese voor mij. Drie keer raden welke pizza ze hebben verorberd..

Anyway, de meeste ouders kennen ook wel een aantal recepten die er altijd in gaan. Hier zijn dat frietjes, puree (op voorwaarde dat die met een grote splatsj in hun bord gekeild wordt) en alles met een “korst”. Lees: macaroni (zonder de hesp, dat dan weer wel), gratin, lasagne… Allemaal dingen die wij zelf graag lusten, maar vooral het maken van lasagne vind ik te veel werk. Tot ik tijdens het surfen een eenpansrecept voor lasagne vond. Easy peasy en minstens even lekker!

Nodig voor ongeveer 4 personen:
– 500 gr gehakt
– een bol mozzarella
– een pakje passata
– lasagnevellen (6 tot 8 stuks)
– 2 teentjes knoflook
– een blik tomatenstukjes (of enkele verse tomaten)
– geraspte kaas voor erover (ik gebruik een mengeling van parmezaan en grana padano)
– oregano of Italiaanse kruidenmix

Neem een pan (met hoge rand) die groot genoeg is, eentje van minstens 24 cm zou moeten volstaan. Pers de knoflook en fruit hem, in wat olijfolie, aan in de pan. Voeg het gehakt toe en bak rul.

Heb je nog wat restjes van groenten in de koelkast? Toevoegen maar! 

Wanneer het vlees gaar is, voeg je de passata en de tomatenstukjes toe. Als je geen verse tomaten gebruikt, kan het nodig zijn om wat extra water toe te voegen. Kruid af met peper, zout en oregano of Italiaanse kruiden.

Breng het geheel aan de kook. Terwijl je hierop wacht, breek je de lasagnevellen in stukjes. Zelf doe ik ze meestal redelijk klein (dat bespaart me nadien snijwerk voor de kids). Reken toch op minstens 4 stukken per vel. Voeg ze toe aan de saus en laat nog een klein halfuurtje pruttelen.

Trek ondertussen de mozzarella in stukjes en rasp de kaas. Ik probeer om altijd een blok parmezaan en/of grana padano in de koelkast te hebben. Het is altijd even slikken aan de kassa (5 euro voor een stukje kaas?!) maar het is het zo hard waard…

Wanneer de lasagnevellen gaar zijn, strooi je de kazen erover en zet je het geheel nog even in de oven (op grillstand). Werk eventueel af met verse basilicum (maar mijn kinderen zijn zo niet voor blaadjes op hun eten..).

Vind je dit nog steeds teveel werk of heb je weinig tijd? 
– Skip de verse bereiding van de saus en gebruik een portie spaghettisaus uit de vriezer of uit een bokaal.
– Als het nóg iets sneller moet gaan, kook dan de lasagnevellen terwijl je de saus maakt. Zo spaar je minstens 25 minuten uit.
– Voorzie je een dag met weinig tijd om te koken? Deze schotel kan je perfect de dag tevoren maken zodat je het daarna enkel nog in de oven moet opwarmen. Misschien is het dan zelfs nog lekkerder, want pastasauzen zijn smaken meestal beter op dag 2.

Eet smakelijk!

Welk gerecht is bij jouw thuis een gegarandeerde winner? Laat het me weten in de comments!

 

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Sluit Menu